Derfor er det viktig å ha et bevist forhold til belysning i hjemmet ditt

God belysning kan forandre et helt rom, og det er derfor ikke rart at profesjonelle interiørarkitekter legger ekstra vekt på belysning. Samtidig trenger belysning ikke å være kjempekomplisert, men det er viktig å ha en bevist tilnærming til hvordan du strukturerer belysningen i hjemmet ditt.

Allmennbelysning, stemningsbelysning og arbeidslys

Det finnes flere måter å organisere arbeid med belysning på, men mange velger å ta for seg først allmennbelysning, så stemningsbelysning og til slutt mer målrettet arbeidsbelysning. Det finnes selvfølgelig ingen helt klare linjer mellom hvilke lyskilder som kan benyttes, det handler mer om formålet.

Funksjonsbelysning eller arbeidslys omfatter helt enkelt lyskilder som plasseres for å lyse opp for eksempel en spesifikk arbeidsflate eller arbeidsområde. Stemningsbelysning skal, som kommer frem av navnet, skape stemning i et rom. Allmennbelysning er for eksempel taklamper og andre lyskilder som lyser opp et helt rom.

Lys har mye å si for velvære og livskvalitet

Det er ikke uten grunn at det stille strenge krav til hvilken belysning som skal finnes på en arbeidsplass, samtidig som det også finnes noen regler som stiller krav til dagslys enkelte områder i private hjem.

Sikkerhet er et aspekt som er relevant både på arbeidsplassen og i et privat hjem. Dårlig belysning vil helt enkelt føre til høyere risiko for ulykker og uhell. Dessuten kan det over tid være plagsomt med dårlig opplyste områder, som kan føre til man må myse og konsentrere seg om å se ordentlig.

Dessuten påvirker lysnivået både oppvåkning, innsovning og humør. For å få i seg D-vitaminer fra solen må man komme seg ut i sollys, men selv syntetisk lys vil påvirke produksjonen av melatonin. Det er derfor mange prøver å unngå kaldt og blått lys om kvelden, og en mer bevist tilnærming til hvordan lysnivået påvirker kroppen din kan gjøre det enklere å legge til rette for en sunn døgnrytme.