Slik fornyer du et helt rom – med enkle og rimelige grep

Å eie sin egen bolig gir både frihet og trygghet, men samtidig betyr det også at du har en god del ansvar når det gjelder for eksempel vedlikehold og oppussing. Det er viktig å prioritere nødvendige oppgraderinger og utbedringer som opprettholder boligens verdi over tid. Samtidig er det også på sin plass med overflateoppussing og fornying fra tid til annen, slik at du alltid får mest mulig verdi for investeringen din i eget hjem.

Forskjellige rom – helt ulike behov

Det er greit å ha et realistisk forhold til hvordan man kan og bør pusse opp og rehabilitere en bolig i løpet av byggets levetid. Noen bygningsdeler, som for eksempel elektrisk anlegg og rør, må fornyes når det er nødvendig med tanke på funksjon og forventet teknisk levetid. På andre områder er det heller kostnadsbildet som avgjør, for eksempel hvis man tenker på å skifte ut kjøkkeninteriøret.

I litt «enklere» rom, som stue, soverom eller gang, står man noe friere når det gjelder å overflatebehandle og skifte ut innredning. Det er helt enkelt både enklere og rimeligere for eksempel å male en vegg, montere veggpaneler eller legge klikkgulv. En slik jobb koster ikke en formue, samtidig er det faktisk også mulig å forandre mening etter noen år – investeringen er ikke så stor at du må leve med den i flere tiår.

Prioriter rene overflater og helhet

Hvis du vil gjøre overflateoppussingen så enkel og rimelig som mulig, er det greit å prøve å prioritere rene overflater og helheten som skapes av vegger, gulv og interiør. Helt konkret kan du prøve å unngå alt for tidkrevende og kostbare grep:

  • I mange tilfeller kan det være mulig å male en hel vegg, inkludert både lister og andre elementer. Tenk over om det virkelig er nødvendig å fjerne ting, sparkle og gjøre andre større endringer?

  • Bruk av for eksempel veggpaneler eller andre kontrastelementer kan gi hele rommet et nytt utrykk. På den måten trenger du kanskje ikke å male eller behandle alle vegger?

  • Selv om det kan være fristende å skifte ut gulv, er det en litt større jobb enn «bare» å male vegger. Husk på at for eksempel listing og forarbeid tar tid.

Helt til slutt kan det også være smart å huske på belysningen. Det er mulig å gjøre overraskende mye med smart belysning. Moderne LED-lamper kan tilpasses når det gjelder både fargetemperatur og lysstyrke – perfekt for rom med flere bruksområder.